Hypatia / Υπατία, 370-416 | Philosopher, mathematician and astronomer

1
William+Mortensen,+Death+of+Hypatia
William Mortensen, Death of Hypatia, 1930s ;
 

Fables should be taught as fables, myths as myths, and miracles as poetic fantasies. To teach superstitions as truths is a most terrible thing. The child mind accepts and believes them, and only through great pain and perhaps tragedy can he be in after years relieved of them.

Life is an unfoldment, and the further we travel the more truth we can comprehend. To understand the things that are at our door is the best preparation for understanding those that lie beyond.

In fact men will fight for a superstition quite as quickly as for a living truth – often more so, since a superstition is so intangible you cannot get at it to refute it, but truth is a point of view, and so is changeable.

All formal dogmatic religions are fallacious and must never be accepted by self-respecting persons as final.

Hypatia

Greek Philosopher, mathematician and astronomer
c 370 – 416

Η Υπατία (370-416 μ.Χ.) ήταν νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια. Για δεκαπέντε αιώνες η Υπατία θεωρείται ότι ήταν η μόνη γυναίκα επιστήμονας στην ιστορία.
Το σπίτι της ήταν κέντρο διανοουμένων. Η φήμη της τραβούσε μαθητές απ’όλη τη Μεσόγειο. Έδινε επίσης διαλέξεις στο ευρύτερο κοινό με θέμα πάντα την φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη ή σχόλια στο έργο ορισμένων σημαντικών μαθηματικών και αστρονόμων.

Στην Υπατία αποδίδεται η συγγραφή του Αστρονομικού Κανόνα, η κατασκευή αστρολάβου και του υδρομέτρου. Στη Γαλλία ένα άρθρο στην «Εγκυκλοπαίδεια» της οποίας συνεκδότης υπήρξε ο Βολταίρος, εξύμνησε την Υπατία ως πρόδρομο του Διαφωτισμού.

Ο θάνατος της ήταν βίαιος. Μια όμαδα φανατικών χριστιανών την κατηγόρησαν ότι ασκούσε μαύρη μαγεία, οτι ήταν ειδωλολατρική μάγισσα και παγανίστρια και την δολοφόνησαν.(415 μ.Χ.) Ο φόνος της Υπατίας περιγράφεται στα γραπτά του χριστιανού ιστορικού του 5ου αιώνα Σωκράτη του Σχολαστικού:

“Την κατέβασαν με τη βία από την άμαξά της, την μετέφεραν στην Εκκλησία που ονομαζόταν Caesarium, την γύμνωσαν εντελώς, της έσκισαν το δέρμα και έκοψαν τις σάρκες του σώματός της με κοφτερά κοχύλια μέχρι που ξεψύχησε, διαμέλισαν το σώμα της, έφεραν τα μέλη της σε ένα μέρος που ονομαζόταν Κίναρον και τα έκαψαν.”

Τα περισσότερα από τα γραπτά της Υπατίας ξεκίνησαν σαν σημειώσεις για τους μαθητές της. Κανένα δεν έχει διασωθεί ολοκληρωμένο. Τα γραπτά της καταστράφηκαν στην πυρκαγιά της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

1 thought on “Hypatia / Υπατία, 370-416 | Philosopher, mathematician and astronomer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *