Hôtel Istria: Ingre’s Violin & The Small Bather | Man Ray & Kiki de Montparnasse, 1828-1924

0
Ingre's+ViolinJean Auguste DominiqueIngres TheSmallBather
Man Ray, Ingre’s Violin, 1924                   Jean Auguste Dominique Ingres, The Small Bather, 1828
.

Απ’ το Δεκέμβρη του 1923, ο Man Ray έχει μετακομίσει με την Kiki στο ξενοδοχείο Istria.

Στο μικρό δωμάτιο του ξενοδοχείου Istria, η Kiki φώναζε:
”Στο κάτω κάτω, τι αντιπροσωπεύω για σένα; Τίποτα περισσότερο από ένα σπιτικό ζώο, που το χαϊδεύουμε πότε πότε, όταν δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε. Να τι είμαι για σένα: το βιολί του Ingres!”

Κάθισε μετά γυμνή στο γαλάζιο σατινένιο ποδοκάλυμμα, με την πλάτη γυρισμένη στον Man Ray. Τώρα αποφεύγει το βλέμμα του και κοιτάζει επίμονα τα στυλιζαρισμένα λουλούδια της ταπετσαρίας.
Βιολί του Ingres! Γιατί δεν το σκέφτηκε νωρίτερα; Καθώς χτενιζόταν, ο  Man κοίταζε με θαυμασμό την Κική μέσα στον καθρέφτη: ο τόσο τέλειος πλατύστομος αμφορέας του κορμιού της, το μικρό και τυλιγμένο σ’ ένα τουρμπάνι κεφάλι της, η σάρπα που της είχε χαρίσει. Ναι, αυτό είναι. Η Kiki γι’ αυτόν δεν είναι μόνο το πιο ωραίο του βιολί, αλλά ακόμα είναι η ενσάρκωση της Μικρής λουομένης του Ingres.

-Γύρνα λίγο το κεφάλι, όχι, στ’ αριστερά, για να βλέπω το προφίλ σου! Βάλε τα χέρια σου ανάμεσα στα μπούτια. Αυτό είναι!..
Ο Man σουρώνει ένα κομμάτι ύφασμα γύρω απ’ τους γοφούς της Kiki, κανονίζει το φωτισμό, πατάει το κουμπί:
-Εντάξει, έτοιμο!

Την προηγούμενη χρονιά την είχε πάρει μαζί του να δει την έκθεση του Ingres, για να της δείξει τις «σωσίες» της, τις οδαλίσκες που ανταγωνίζονταν τις φόρμες της  Kiki. Κι ο Man  της είχε εξηγήσει πως πριν γίνει διάσημος ζωγράφος, ο μικρός Ingres έπαιζε βιολί στην Τουλούζη, στην ορχήστρα του Καπιτωλίου, για να βγάζει το ψωμί του. Ο Man έβλεπε στην ιστορία αυτή μιαν αλληγορία του δικού του πεπρωμένου.

Το αρνητικό είναι επιτέλους στεγνό. Ο Man ζωγραφίζει δυο αντικριστά « f » στην πλάτη της λουομένης του. Απαθανατίζει έτσι για πάντα την υλοποιημένη εικόνα όλων μαζί των «νταντά» του:  της Kiki, της φωτογραφίας, της χιουμοριστικής αφιέρωσης στον Ingres και της ζωγραφικής. ‘Ολα του τα πάθη συμπυκνωμένα σ’ ένα μοναδικό σουρεαλιστικό και στιγμιαίο όνειρο.

-Βλέπεις, εσύ είσαι το αγαπημένο μου Στραντιβάριους! λέει στην Kiki και της δείχνει το τελειωμένο βιολί του Ingres.

Kiki: Βασίλισσα του Montparnasse, Λου Μολγκάαρντ
μτφ: Έλλη Αγγέλου, Γιάννης Αγγέλου

HC3B4telIstria

In the roaring 1920s this hotel Istria hosted numerous artists including Francis Picabia, Marcel Duchamp, Moïse Kisling, painters; Man Ray, photographer; Kiki de Montparnasse, model and égérie; Eric Satie, composer; Rainer-Maria Rilke, Tristan Tzara, Vladimir Maïakovski, poets; and Louis Aragon who joined Elsa Triolet.

“Only what has been bright can fade away…
When you used to come to hôtel Istria
every thing looked different in street Campagne Première,
in nineteen hundred and twenty nine, around noon time.”

Louis Aragon (Il ne m’est Paris que d’Elsa)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *